Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos este în aceste zile gazda celei de-a 5-a ediţii a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice „Restitutio es“.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc astăzi, 24 noiembrie, în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului eparhial, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

După rugăciunea din debutul întrunirii, ierarhul Dunării de Jos a adresat un cuvânt de binecuvântare şi de bun venit, subliniind totodată importanţa unor astfel de manifestări cultural-ştiinţifice şi bucuria de a avea la Galaţi reprezentanţi de seamă din domeniul restaurării.

În deschiderea sesiunii, Părintele Arhiepiscop le-a vorbit celor prezenţi despre valoarea spirituală, culturală şi materială a obiectelor de patrimoniu şi despre munca benefică pe care restauratorul o realizează cu multă pricepere şi dragoste prin rugăciune, hărnicie şi dorinţa de a readuce lumina, strălucirea şi frumuseţea acolo unde acestea au fost aşezate iniţial.

Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a creionat şi aspecte din lucrarea misionară a Sfântul Paisie Velicicovschi.

În continuare, ierarhul locului a prezentat lucrarea „Ars cristiana rediviva“, apărută la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, apoi a mulţumit pentru concepţia grafică a calendarului bisericesc pentru anul 2023, realizată de un absolvent al Seminarului Teologic ”Sf. Andrei” din Galaţi, în prezent angajat al Muzeului eparhial, şi le-a oferit iconiţe şi calendare participanţilor.

Evenimentul organizat de Muzeul eparhial în parteneriat cu Asociaţia Conservatorilor şi Restauratorilor din România şi Departamentul de Teologie, secția Artă Sacră, din cadrul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, a reunit specialişti şi experţi din domeniul conservării şi restaurării, precum şi artişti, cadre didactice, oameni de cultură, elevi, studenţi şi masteranzi gălăţeni.

La manifestarea cultural-artistică au participat reprezentanţi din ţară de la mai multe instituţii culturale, între care Universitatea Bucureşti, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, Universitatea din Craiova, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul Naţional Peleş, Centrul de Pregătire pentru Patrimoniu „Constantin Brâncoveanu“ din Bucureşti, Muzeul Brăilei „Carol I“, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea“ din Galaţi, Muzeul „Vasile Pârvan“ din Bârlad şi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos Galaţi.

Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice „Restitutio es“ se desfăşoară la Galaţi pe parcursul a două zile, respectiv 24 şi 25 noiembrie 2022, timp în care participanţii vor prezenta 22 lucrări ştiinţifice, repartizate pe cele patru domenii de activitate: restaurare icoană, restaurare carte, restaurare pictură pânză şi sculptură, restaurare metale, textile, ceramică, investigaţii şi conservare.

Această întâlnire se înscrie în seria manifestărilor organizate în Eparhia Dunării de Jos cu prilejul împlinirii a trei decenii de când Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul spiritual al municipului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos.

Sesiunea oferă posibilitatea cunoașterii unor modele noi sau consacrate privind formele de degradare și implicarea factorilor externi în apariția lor, precum și a metodelor de prezervare prin operațiuni de conservare-restaurare.

De asemenea, după această manifestare se doreşte a se publica un album al sesiunii, în care să fie cuprinse lucrările ştiinţifice prezentate din domeniul restaurării și conservării bunurilor culturale de patrimoniu.

Activitatea științifică se adresează atât specialiștilor din acest domeniul, cât şi studenților, elevilor și tuturor celor interesați să afle tainele restaurării și conservării patrimoniului.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook