Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În duminica a 30-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Ap. Andrei” din Galați.

La slujbă au fost prezenţi credincioşi din municipiul de la Dunăre, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul acestui sfânt locaş.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca din capitolul 18, versetele de la 18 la 27, unde este relatată Pilda dregătorului bogat - Păzirea poruncilor.

”Duminica a doua din Postul Naşterii Domnului ne arată un om fără nume, bun împlinitor al legii scrisă în Scriptură, iubitor de Dumnezeu, dar foarte bogat, care vine în faţa lui Dumnezeu, sărac în lumea aceasta şi bogat în veşnicie, pentru a ne învăţa cum să folosim bunurile din lumea aceasta ca trepte pentru a urca spre înţelesurile Împărăţiei lui Dumnezeu. Treptele sunt semenii noştri de lângă noi, săracii, studenţii, tinerii, prizonierii, candidaţii pentru examenul nostru pentru a intra în Împărăţia lui Dumnezeu“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a vorbit celor prezenţi la slujbă şi despre viaţa şi opera Sfântului Cuvios Ioan Damaschin, îndemnându-i pe credincioşi să participle la manifestările prilejuit de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Galaţi.

„Unul dintre oamenii bogaţi ai lumii, în secolul al 7-lea, este fiul dregătorului cetăţii foarte bogate, Damasc, evanghelizată de Sfântul Pavel, Sfântul Ioan care poartă numele Damascului, mare teolog şi imnograf, om de o smerenie desăvârşită, însoţitor al nostru pentru somnul liniştit, al rugăciunilor pentru primirea Dumnezeieştii Împărtăşanii, pentru a slăvi Învierea lui Hristos şi a conduce pe podul speranţei orice creştin din lumea aceasta prin Canonul celor adormiţi, printr-un fragment din Sfintele sale Moaşte, binecuvântate într-o raclă nouă, confectionată la Sfânta Patriarhie, cu binecuvântarea şi cu sfinţirea ei de către însuşi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Patriarhie, ieri, 25 noiembrie, Sfântul Ioan Damaschin se întoarce astăzi, după-amiază, să-l întâlnească pe calea Domnească pe ucenicul lui Hristos, Sfântul Andrei, ca împreună să ne facă ucenicii lui Hristos dincolo de viscolul trecător.

Să simţim dulceaţa păcii din inimi aici la Catedrală prin Privegherea, rugăciunea şi solidaritatea noastră creştinească şi românească izvorâtoare de pace, armonie, filantropie şi de mai multă unitate pentru binele nostru şi pacea întregii lumi!”, a precizat ierarhul locului.

La momentul liturgic cuvenit, copiii și credincioșii pregătiţi au fost împărtășiți cu Trupul şi Sângele Domnului.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a sfinţit două icoane realizate special de un pictor gălăţean pentru sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei din acest an.

La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la slujbă.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Învierea Domnului

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook