Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Vineri, 26 octombrie a.c., când Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, și bisericile închinate sfântului din municipiul Galaţi şi-au sărbătorit ocrotitorul spiritual.

Sărbătoarea de astăzi a fost prefaţată încă din seara zilei de 25 octombrie când, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba Vecerniei cu Litie la biserica Sf. Mare Mucenic Dimitrie – Bădălan, prilej cu care Chiriarhul Dunării de Jos a sfinţit şi antimisul pentru această biserică. De asemenea, în prezenţa numeroşilor credincioşi din parohie Înaltpreasfinţia Sa a sfinţit şi noua casă de prăznuire.

În dimineaţa zilei de pomenire a Sf. Mare Mucenic Dimitrie, la biserica parohiei din cartierul Micro 39 din Galaţi, Sfânta Liturghie a adunat în jurul Sfântului Potir un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, profesori şi oameni de cultură, dar şi un mare număr de credincioşi.

Situată pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în cadrul Protopopiatului Galaţi, cuprinzând cartierele Micro 39 A şi 39 B din municipiul Galaţi, parohia „Sf. Mc. Dumitru“ este relativ tânără, fiind înfiinţată după 1990 pentru a răspunde nevoilor spirituale ale credincioşilor din această zonă a oraşului. Lucrările de zidire la sfântul locaş au început în anul 1993 sub coordonarea pc. pr. Tănase Popescu, iar din 1995 s-au continuat de pr. Mihai Meluţă Lupu, noul paroh şi de pr. coslujitori Gelu Aron şi Gheorghe Buruiană, cu sprijinul membrilor Consiliului şi Comitetului Parohial, precum şi cu ajutorul substanţial al enoriaşilor.

La data de 30 septembrie 2001, biserica pictată în tehnica „fresco“ de pictorul Ciprian Buzuloi din Bucureşti, împodobită cu catapeteasmă nouă şi mobilier din stejar, icoane pictate pe lemn, sfinte vase şi odoare, s-a sfinţit de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, însoţit de un numeros sobor de preoţi şi diaconi şi de un mare număr de credincioşi din parohie şi oraşul Galaţi.

În prezent parohia dispune de un centru pentru desfăşurarea activităţilor cu caracter liturgic şi socio-cultural, o casă parohială şi un centru de zi pentru copii şi tineri de tip „after-school“.

În fiecare joi seara, peste 80 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 13 ani participă la programul de lecţii „Hristos împărtăşit copiilor“.

La momentele cuvenite cucernicul diacon Spiridon Calapod a primit hirotonia întru preot, iar tânărul teolog Laurenţiu Mocanu întru diacon.

La sfârșitul Sfintei Liturghii un grup de copii participanţi la programul catehetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ a susţinut un frumos moment artistic ce a constat în recitarea unor poezii şi intonarea unor cântece creştine.

În încheiere a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitori.

La final a fost organizată tradiţionala agapă frăţească de unde au gustat cei peste 650 de credincioşi prezenţi la hramul bisericii gălăţene.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook