Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Duminica a XXI-a după Rusalii a prefaţat anul acesta, ziua cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva în întreaga Biserică Ortodoxă Română.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a dorit să fie în mijlocul credincioşilor brăileni, enoriaşi ai parohiei „Sf. Cuvioasă Parascheva“ din municipiu.

Evlavia şi duhul sărbătorii au chemat încă din preziua hramului bisericii de lângă Piaţa Concordia din Brăila, o mulțime de credincioși, copii, tineri şi bătrâni.

Aceştia au participat la slujba Sfintei Liturghii oficiată de către un ales sobor de preoţi şi diaconi, sub protia  Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Casian, pe esplanada din faţa noii biserici ce se află încă în construcţie.

La momentul liturgic cuvenit, Înaltpreasfinţia Sa a împărtăşit copiii şi pe cei care s-au primenit duhovniceşte, cu Sfintele Taine, după care i-a invitat pe cei mici la un dialog-cateheză despre înţelesurile pildei Semănătorului.

După încheierea Sfintei Liturghii, în biserica veche, a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitori şi pentru toţi ostenitorii, trecuţi la Domnul.

La final, Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat lucrările ce s-au săvârşit la noua cantină parohială, aşezată sub ocrotirea Sfântului Nectarie Taumaturgul şi a oferit pachete cu hrană credincioșilor prezenți.

*

Istoria deosebit de frământată a acestei biserici a început în anul 1892 când s-a ridicat prima construcţie pe actualul loc din strada Mihai Bravu. Din cauza unei greşeli de construcţie această clădire a bisericii s-a dărâmat pe 12 ianuarie 1895.

Un an mai târziu, la data de 20 mai 1896, consiliul local din Brăila a aprobat autorizaţia de construţie a unui paraclis, iar la 19 iunie, cu binecuvântarea episcopului de atunci al Dunării de Jos, Partenie Clinceni au fost demarate lucrările.

În luna octombrie a aceluiaşi an s-a oficiat slujba de  sfinţire, la noul paraclis fiind aduse icoanele de la fosta biserică pictate de Matache Orăşeanu, pictor avea să realizeze şi catapeteasma în anul 1897, sfintele odoare şi Crucea dăruită de cetăţeanul Vasile Tenov.

Dorinţa credincioşilor de a ridica o nouă biserică a început să prindă contur în anul 1933, însă biserica nu a putut fi finalizată deoarece a fost demolată de către regimul comunist în anul 1964.

În aceste condiţii, eforturile lor s-au reîntors către cea de a doua clădire din str. Mihai Bravu, adică clădirea actualei biserici. În 1970 au început lucrări de consolidare ce s-au finalizat în 1972, iar în 1975 s-a construit o turlă metalică, s-a înlocuit vechea catapeteasmă şi s-au făcut alte consolidări. Ultima lucrare importantă s-a realizat în 1986 când s-a construit o frumoasă clopotniţă din cărămidă, ce a fost legată de biserică printr-un coridor, realizându-se un fel de pronaos.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la data de 4 decembrie 2004 a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică.

Aşezat în imediata vecinătate a vechii biserici, noul lăcaş de cult se construieşte în stil bizantin,
are trei turle, o înălţime de 24 de metri şi o lungime de 35 de metri.

În prezent lucrările se află în stadiul de finisare.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook