Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 22 octombrie 2015, la mănăstirea ocrotită de Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon de la Lacu-Sărat, județul Brăila, stareţii şi stareţele mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-au întrunit în sinaxă monahală, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian.

Întâlnirea monahilor şi monahiilor din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost precedată, firesc, de oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de ieromonahi şi diaconi.

La slujbă au participat preoți din administrația eparhială dar şi credincioşi din Brăila sau din alte zone ale țării veniți în stațiunea Lacu-Sărat pentru tratament. Acestora li s-a adăugat un grup de preşcolari însoțiți de cadre didactice şi părinți care se aflau în vizită la Mănăstirea Lacu-Sărat.

În încheiere a fost săvârşită slujba de pomenire a ierarhilor Dunării de Jos, a ctitorilor aşezământului monahal, ctitorilor, monahilor şi monahiilor trecuți la Domnul.

„Întrunirea de astări de la mănăstirea Lacu-Sărat a reprezentat ocazia binecuvântată de a ne întâlni în rugăciune la Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie şi de a-i pomeni pe înaintaşii noştri, pe ctitori şi pe binefăcători.

În al doilea rând, această întâlnire ne-a oferit posibilitatea împărtăşirii experienţelor diferite ale monahilor şi monahiilor din mănăstirile noastre, dar care sunt convergente, întrucât ele conduc spre unitate.

În al treilea rând am avut posibilitatea de a fi găzduiţi de o mănăstire care, în duhul tradiţiei sănătoase dintotdeauna, ne arată cum poate un aşezământ monahal să fie şi tradiţional dar şi misionar într-o staţiune unde oamenii se tratează nu numai de bolile trupeşti, ci şi de bolile sufleteşti!“, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Lucrările propriu-zise ale sinaxei  s-au desfăşurat în sala de conferințe a mănăstirii şi au fost aşezate sub genericul „2015 – Anul omagial a misiunii parohiei şi mănăstirii, astăzi“.

În debut, Chiriarhul Dunării de Jos a susținut o meditație pe tema ascultării de bunăvoie a monahului, ascultare care se naşte din ascultarea față de Mântuitorul Iisus Hristos şi din conştientizarea vocației şi misiunii pe care monahul o are în mănăstire şi în slujirea semenilor.

În partea a doua a sinaxei au fost dezbătute diferite aspecte teologice şi patristice, liturgice şi duhovniceşti, precum şi canonic-administrative din viața mănăstirii astăzi, şi a fost atent analizată dimensiunea misionar-culturală şi patrimonială a mănăstirii.

De asemenea, au fost discutate şi unele elemente ce țin de tradiția monahală a agapelor, păstrarea artei culinare tradiționale şi promovarea alimentației naturale, în duhul vocației ascetice şi social-filantropice a mănăstirilor noastre.

În final, stareții şi starețele, împreună cu întreaga delegație eparhială au vizitat noul corp de chilii şi atelierele de croitorie ale mănăstirii.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook