Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a XX-a după Rusalii, când Biserica Ortodoxă face pomenirea învierii tânărului din cetatea Nain, credincioşii parohiei Cosmeşti Deal II, din nordul judeţului Galaţi au participat la sfinţirea noii biserici parohiale cu hramul „Sf. Cuvioasă Parascheva“, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Lăcaşul de cult, amplasat în mijlocul cimitirului din comună, a fost zidit prin contribuţia şi cheltuiala unui singur ctitor, ing. Gavrilă Tuchiluş, în amintirea soţiei sale, Valeria, trecută la Domnul în anul 2011 în urma unei grele suferinţe.

Lucrările de zidire s-au desfăşurat în perioada mai-noiembrie 2011, după care lăcaşul de închinare a fost înzestrat cu catapeteasmă şi mobilier, policandre şi toate cele necesare slujirii.

Pictura a fost executată în tehnica fresco în perioda 2012-2016.

Slujba de sfinţire a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi Preasfinţitul Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande, în prezenţa ctitorilor, autorităţilor locale şi judeţene, precum şi a numeroşilor credincioşi din parohie şi din satele învecinate.

Cu acest prilej, locaşul de cult a fost aşezat şi sub ocrotirea Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil şi a Sf. şi Dreptului Lazăr, cel înviat a patra zi din morţi.

Bucuria credincioşilor a sporit mult în intensitate la momentul trecerii lor prin Sf Altar pentru a săruta Sf. Masă, Sf. Evanghelie şi pentru a primi arhierească binecuvântare.

În continuare, cei doi ierarhi, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au săvârşit slujba Sfintei Liturghii, pe o scenă specială amenajată în imediata apropiere a bisericii.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi.

La momentul liturgic cuvenit, copiii prezenţi la Sfânta Liturghie, majoritatea integraţi în programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, îmbrăcaţi în frumosul şi autenticul port popular, au susţinut un program artistic, după care au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

La final, Chiriarhul Dunării de Jos a oferit ctitorului distincţia „Vrednicia Andreiană“, iar copiilor şi credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie broşura „Biserica din Cosmeşti. Istorie şi Spiritualitate“, apărută la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi pachete cu alimente.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook