Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos este în aceste zile gazda celei de-a 4-a ediţii a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice „Restitutio es“.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc astăzi, 3 septembrie, în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului eparhial, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În deschiderea sesiunii, ierarhul Dunării de Jos, a adresat un cuvânt de binecuvântare şi de bun venit, subliniind totodată importanţa unor astfel de manifestări cultural-ştiinţifice şi bucuria de a avea la Galaţi reprezentanţi de seamă din domeniul restaurării.

În cuvânt adresat celor prezenţi, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre valoarea spirituală, culturală şi materială a obiectelor de patrimoniu pe care ţara noastră le deţine şi despre munca benefică pe care restauratorul o face pentru întreaga umanitate.

Evenimentul organizat de Muzeul eparhial în parteneriat cu Asociaţia Conservatorilor şi Restauratorilor din România a reunit specialişti şi experţi din domeniul conservării şi restaurării, precum şi artişti, cadre didactice, oameni de cultură, studenţi şi masteranzi din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, secţia „Artă sacră“ şi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei“, Secţia Patrimoniu-cultural.

La manifestarea cultural-artistică au participat reprezentanţi din ţară de la mai multe instituţii culturale, între  care Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul Bucovinei din Suceava, Centrul de Pregătire pentru Patrimoniu „Constantin Brâncoveanu“ din Bucureşti, Muzeul Brăilei „Carol I“, Muzeul „Teodor Cincu“ din Tecuci, Muzeul de Arta Vizuala din Galaţi, Muzeul de Istorie „Paul Păltânea“ din Galaţi şi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos Galaţi.

Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice „Restitutio es“ se desfăşoară la Galaţi pe parcursul a două zile, respectiv 3 şi 4 octombrie 2019, timp în care participanţii vor prezenta 14 lucrări ştiinţifice, repartizate pe cele patru domenii de activitate: restaurare icoană, restaurare carte, restaurare pictură pânză şi sculptură, restaurare metale, textile, ceramică, investigaţii şi conservare.

Această întâlnire se înscrie în seria manifestărilor organizate în Eparhia Dunării de Jos în „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti în Patriarhia Română“.

Sesiunea oferă posibilitatea cunoașterii unor modele noi sau consacrate privind formele de degradare și implicarea factorilor externi în apariția lor, precum și a metodelor de prezervare prin operațiuni de conservare-restaurare.

De asemenea, după această manifestare se doreşte a se publica un album al sesiunii, în care să fie cuprinse lucrările ştiinţifice prezentate din domeniul restaurării și conservării bunurilor culturale de patrimoniu.

Activitatea științifică se adresează atât specialiștilor din acest domeniul, cât şi studenților, elevilor și tuturor celor interesați să afle tainele restaurării și conservării patrimoniului.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook