Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 8 octombrie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au avut loc lucrările conferinţei pastoral-administrative ale protopopiatului Galaţi, corespunzătoare lunii octombrie.

Tema întrunirii din această lună s-a intitulat: „Restaurarea patrimoniului bisericesc în timpul regimului comunist, prin înţeleapta lucrare pastoral-misionară a Mitropolitului şi Patriarhului Iustin Moisescu“.

Prima parte a conferinţei s-a desfăşurat în biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din localitatea Odaia Manolache, judeţul Galaţi, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către preoții Cercului misionar numărul 6 al Protopopiatului Galaţi. În cadrul slujbei au fost rostite rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile arătate de Dumnezeu şi cereri pentru tot ajutorul necesar în lucrarea misionară şi jertfelnică a preoţilor.

După Sfânta Liturghie, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru Patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, dar şi pentru preoţii, învăţătorii şi conducătorii acestor comunităţi săteşti din judeţul Galaţi, trecuţi la cele veşnice.

În continuare, în Centrul social al parohiei s-au desfăşurat lucrările propriu-zise ale întrunirii.

La eveniment a participat şi delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, părintele consilier administrativ-bisericesc Gelu Aron.

După susţinerea referatului tematic, au fost prezentate ultimele hotărâri ale Sfântului Sinod, precum şi Regulamentul Organismelor Centrale ale Bisericii Ortodoxe Române şi Regulamentul Administrării Bunurilor Bisericeşti, intrate în vigoare la data de 19 iunie 2019.

De asemenea, părintele consilier a anunţat venirea la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, a Sfintelor Moaşte ale Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul de la Mănăstirea Căldăruşani, la Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei din acest an.

Ultima parte a conferinței a fost rezervată dezbaterilor, în cadrul cărora au fost semnalate și analizate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea şi activitatea preoţească.

Conferinţele administrative se organizează de către fiecare eparhie, lunar, pe protopopiate şi au ca tematică subiecte de interes local misionar-pastoral, liturgic-duhovnicesc şi administrativ, economic-financiar şi altele.

În contextul anului omagial al satului românesc, în clădirea Căminului cultural din localitate  a fost organizat un program cultural-artistic în care, Grupul de copii „Vlăstare ostăşeşti“ din localitatea Şiviţa, judeţul Galaţi şi Grupul folcloric „Glasul odăieşilor“ din localitatea gazdă, îmbrăcaţi în portul tradiţional al zonei, au prezentat cântece şi dansuri populare româneşti.

Cu acest prilej, a fost amenajată şi o expoziţie de artă populară cu obiecte vechi tradiţionale din gospodăriile ţărăneşti, articole vestimentare, fotografii şi ţesături.

La final, copiii au primit daruri din partea parohiei, constând în cărţi de zidire sufletească, iconiţe, dulciuri şi diverse obiecte de colportaj specifice vârstei lor.

Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook