Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În contextul evenimentelor prilejuite de centenarul Colegiului Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“ din Brăila, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a participat la colocviul ştiinţific-educaţional al cadrelor didactice de la această prestigioasă unitate de învăţământ, alături de domnul Viorel Botea, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila şi de oficialităţi locale.

În cadrul acestui eveniment, chiriarhul Dunării de Jos a rostit un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru efortul comun al profesorilor şi elevilor de a păstra şi promova Colegiul în elita învăţământului naţional.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a evidenţiat rolul fundamental în dobândirea cunoaşterii, pe care cele două instituţii, Biserica şi Şcoala îl au în societatea românească.

Totodată, ierarhul a prezentat apariţiile editoriale ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos care pot contribui la înţelegerea deplină a rolului pe care educaţia îl împlineşte în dezvoltarea intelectuală şi spirituală a tinerilor. Toate volumele prezentate au fost oferite bibliotecii acestei şcoli.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a purtat un dialog de suflet cu mai mulţi elevi ai colegiului, atât în săli de curs, în amfiteatru, cât şi în atelierul de robotică „Velocity“ al şcolii. Elevii au fost sfătuiţi să asocieze dezvoltarea intelectual-profesională cu dezvoltarea personală prin exerciţiul voluntariatului, care oferă experienţe de viaţă ce vor contribui real la formarea personalităţii.

La final, Arhipăstorul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi elevii prezenţi şi le-a oferit cărţi de rugăciune.

Între Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci”, Şcoala gimnazială „Anton Pann“ şi parohia „Sf. Cuv. Parascheva“ din Brăila există un parteneriat care are ca scop combaterea analfabetismului, absenteismului şi abandonului şcolar, mai ales în zonele locuite cu populaţie în majoritate de etnie rromă.

În baza acestui parteneriat au fost organizate multiple activităţi, cultural-educative, social-filantropice şi educaţionale, între care amintim:

  • oferirea de meditaţii gratuite elevilor din clasele a VII şi a VIII-a de la Şcoala gimnazială „Anton Pann“ de către 15 liceeni ai Colegiului Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci” în cadrul Aşezământului parohial „Sf. Cuv. Parascheva“;
  • elevii care nu vor absenta deloc şi vor înregistra o creştere a notelor, vor primi lunar şi o excursie gratuit;
  • zilnic 100 de elevi nevoiaşi beneficiază gratuit, până la sfârşitul anului şcolar, de sandwich-uri;
  • 30 de copii cu merite deosebite la învăţătură, dar cu o situaţie materială precară, au primit din partea parohiei şi a colegiului brăilean articole vestimentare, rechizite şi jucării;
  • oferirea unui televizor – plasmă în valoare de 9000 de lei, pentru sala amfiteatru a Colegiului, în vederea susţinerii orelor la diferite discipline de studiu;
  • oferirea mesei festive ocazionată de împlinirea a 100 de ani de existenţă a Colegiului brăilean, în cadrul Aşezământului Socio-Filantropic „Sf. M. Mc. Pantelimon“ – Lacu Sărat;
  • organizarea unui simpozion dedicat scriitorului Panait Istrati, prin contribuţia deosebită a domnului profesor Viorel Coman şi a unui grup de elevi de la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“ din Brăila.

Manifestările care au avut loc fac parte din misiunea Arhiepiscopiei Dunării de Jos de a fi alături de tineri în drumul pe care îl parcurg în devenirea lor ca oameni buni în societate, în familie şi în Biserică.

 Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook