Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În duminica a 23-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de slujitorii acestui sfânt locaş.

În cuvântul de învățătură, chiriarhul Dunării de Josa tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca în care ni se prezintă vindecarea de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos a demonizatului din ținutul Gherghesenilor.

În cadrul slujbei, tânărul teolog Cristian Ciprian Bocioagă a fost hirotonit întru diacon, iar cucernicul diacon Corneliu Drescanu a primit darul preoției pe seama parohiei cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“ din municipiul Galaţi.

La momentul cuvenit, copiii prezenţi la slujbă, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos a rostit rugăciuni speciale pentru ostaşii români, în  prezenţa autorităţilor locale, a cadrelor militare din cadrul Garnizoanei Galaţi şi a numeroşi credincioşi.

Înaltpreasfinţia Sa a amintit celor prezenţi că, în fiecare an, în data de 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române, în care se cuvine să aducem prinos de recunoştinţă tuturor militarilor români care s-au jertfit pentru patria lor, arătând că această zi ne aminteşte, de fiecare dată, de eroismul înaintaşilor noştri.

În semn de recunoştinţă şi de apreciere pentru buna conlucrare dintre Biserică şi Armată, comandatul Garnizoanei Galaţi, Locotenent Colonel Remus Popa a oferit Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian o Diplomă de onoare. 

Sărbătorirea Zilei Armatei Române s-a încheiat prin săvârşirea slujbei de pomenire de către preotul militar din cadrul Garnizoanei Galaţi şi depunerea unei coroane la mormintele eroilor din Cimitirul „Eternitatea“ din Galaţi.

În acest an, din cauza pandemiei, manifestrările prilejuite de sărbătoarea Zilei Armatei Române s-au organizat în format restrâns.

⁕⁕⁕

Data 25 octombrie 1944 semnifică eliberarea deplină a teritoriului naţional de sub ocupaţia hortisto-fascistă, care s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajaţi în luptă, între 23 august şi 25 octombrie 1944.

Dintre aceştia au fost ucişi sau răniţi circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook