Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian,Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nicolae“ din localitatea Fundeanu, Protopopiatul Târgu Bujor, judeţul Galaţi.

Sărbătoarea de astăzi a debutat cu slujba de sfinţire a bisericii parohiale din satul Fundeanu, în urma lucrărilor de restaurare efectuate în ultima perioadă şi a continuat cu Sfânta Liturghie săvârșită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența ctitorilor, autorităților locale, precum şi a numeroși credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

La Sfânta Liturghie au participat şi copii, costumaţi în frumosul port tradiţional al zonei de Sud a Moldovei, care, la momentul cuvenit au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură rostit cu prilejul acestei vizite misionare, chiriarhul Dunării de Jos a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii unei bisericii şi a vorbit despre viaţa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, care ne arată că mai presus decât poziţia socială, averile sau funcţiile pe care le poate dobândi un om în această viaţă, trebuie să fie credinţa nestrămutată în Dumnezeu şi râvna pentru dobândirea vieţii celei veşnice.

În continuare, Părintele Arhiepiscop a săvârşit slujba Parastasului pentru ctitorii şi preoţii slujitori de la această parohie, trecuţi la cele veşnice, între care se numără şi părintele martir Constantin Varlam, fiu al satului născut în anul 1904, nepot al primului preot cunoscut în această localitate şi ctitor al bisericii din sat împreună cu mama sa, presbitera Safta. Prigonit în timpul regimului comunist, părintele Constantin a fost nevoit să plece din parohie, iar după o perioadă de 4 ani de pribegie, în anul 1954 acesta a fost găsit mort pe meleaguri vrâncene. Presbitera Eufrosina, soţia părintelui a fost deportată timp de 14 ani în Ungaria, iar casa şi bunurile le-au fost confiscate.

La biserică a fost prezentă şi o bătrână în vârstă de 95 de ani, rudă a acestui preot martir, care a adus mărturii despre viaţa părintelui Constantin Varlam.

La final, ierarhul Dunării de Jos a binecuvântat Aşezământul multifuncţional construit şi amenajat în ultimii doi ani în curtea bisericii, compus dintr-un muzeu, un centru social şi camera memorială a preotului martir Constantin Varlam.

Pentru implicarea în lucrările de restaurare şi de amenajare a locaşului de cult, precum şi pentru construcţia unui nou aşezământ parohial, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a acordat preotului paroh Florin Lefter rangul bisericesc de iconom stavrofor.

 

Tot astăzi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a sfinţit paraclisul cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din parohia Adam, Protopopiatul Târgu Bujor, judeţul Galaţi.

În cadrul acestui nou paraclis funcţionează un centru social şi o casă parohială, construite prin osteneala preoţilor Florin Lefter şi Georgică Petrea în perioada 2016-2020, pe locul fostei biserici din mijlocul satului, distrusă în întregime la cutremurul din anul 1940.

În semn de binecuvântare şi prețuire pentru lucrarea desfăşurată în parohia Adam, Înaltpreasfinţia Sa a acordat preotului Georgică Petrea rangul bisericesc de sachelar.

De asemenea, pentru sprijinirea lucrărilor de zidire şi înfrumuseţare ale acestor bisericii şi centre sociale parohiale,ierarhul Dunării de Jos a oferit domnului Dumitru Vintilă, primarul comunei Drăguşeni, Diplomă de vrednicie.

Întrucât anul 2020 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An omagial al pastorației părinților și copiilor“, în zilele premergătoare sfințirii bisericilor, cei doi preoți parohi au desfășurat câteva activități filantropice prin care au reușit să ofere 4 dispozitive electronice de tip tabletă, produse de igienă și alimente neperisabile mai multor copii care provin din familii nevoiașe. Valoarea darurilor oferite a fost de 3.500 lei.

Pr. Rareș Bucur

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook