Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În după-amiaza zilei de 12 octombrie, la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos a avut loc vernisajul expoziţiei „Boholţ-colţ de Rai“.

La evenimentul organizat în sala de expoziții temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului eparhial a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a adresat un cuvânt de binecuvântare şi de mulţumire pentru efortul pe care artiştii îl depun în realizarea unor astfel de lucrări de artă, apreciind totodată implicarea pentru descoperirea, păstrarea, colecţionarea şi valorificarea resurselor culturale din satul românesc.

„Am trăit în Muzeul nostru eparhial o clipă de bucurie şi un fragment artistic care confirmă adevărul pe care îl ştim de la învăţaţi că veşnicia nu numai că s-a născut dar se perpetuează în satul românesc în pofida timpului şi a dintelui său.

Iată un restaurator creştin al valorilor satului românesc, un iubitor de credinţă, de cultură şi de viaţă românescă între Transilvania şi Dunărea de Jos, transilvanul Vasile Joantă stabilit la Dunăre, care doreşte să ne arate rădăcinile sale care au rodit frumos, cultural, spiritual şi creştineşte la Dunărea de Jos.

Satul său natal salvat prin zece ediţii de tabere artistice ale artiştilor din Galaţi - orăşenii au salvat valori extraordinare din satul transilvan Boholţ -, a devenit pentru noi o ‹‹catapeteasmă›› a viitorului cultural, spiritual şi artistic al satului românesc“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

La vernisajul expoziției au participat artişti, oameni de cultură, medici, cadre didactice, studenţi, elevi seminarişti, preoți şi credincioşi din eparhie.

Manifestarea culturală este rodul unei frumoase colaborări dintre Muzeul eparhial din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi Asociaţia „Pro Boholţ“ care vine în întâmpinarea publicului cu un număr de 62 tablouri, selectate în perioada 2012-2020 din lucrările realizate în timpul taberelor de creație organizate de preşedintele acestei asociaţii, domnul Vasile Joantă.

Colecţia ilustrează satul românesc autentic, transpus cu talent şi mult suflet pe pânză de artişti consacraţi din ţară şi urmăreşte să pună în circuitul cultural și artistic naţional şi internaţional imaginea unui colț de rai, a unui sat cu oameni autentici, cu chipuri brazdate de muncă și de rugăciune.

Întregul eveniment s-a constituit într-un moment de reflecţie asupra moştenirii spirituale și artistice lăsate de bunicii şi străbunicii noştri şi, totodată, îndeamnă spre o responsabilizare în vederea conservării valorilor patrimoniale, a caselor străvechi, a locurilor dragi, peste care nu trebuie să se așterne niciodată uitarea.

În semn de apreciere pentru contribuţia deosebită în promovarea dreptei credinţe în viaţa bisericească din Transilvania şi la Dunărea de Jos şi pentru conservarea şi evidenţierea specificului românesc în arta tradiţională a satului românesc, ierarhul Dunării de Jos i-a oferit domnului Vasile Joantă distincţia „Vrednicia andreiană“.

La final, Părintele Arhiepiscop Casian a oferit participanţilor la eveniment diplome şi cărţi de rugăciune.

Expoziţia poate fi vizitată gratuit până în luna decembrie 2021, de marți până sâmbătă, între orele 09:00 şi 17:00, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Pr. Rareș Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook