Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 23 octombrie 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfinţit Capela cu hramurile „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena şi Sf. Cuv Parascheva“ din cimitirul vechi al parohiei Frumuşiţa, Protopopiatul Târgu Bujor, judeţul Galaţi. De astăzi capela a primit ca ocrotitor spiritual şi pe Sfântul şi Dreptul Lazăr.

Tot în această zi, ierarhul Dunării de Jos a prezidat lucrările conferinţei semestriale de toamnă din Arhiepiscopia Dunării de Jos, aşezate sub genericul „Anul comemorativ a celor adormiţi în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor“ şi a binecuvântat noul cimitir al acestei localităţi.

Credincioșii din comunitatea parohială Frumuşiţa, judeţul Galaţi, s-au bucurat astăzi de prezenţa în mijlocul lor a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian care a săvârşit slujba de târnosire a Capelei din cimitirul vechi al acestei parohii.

La slujbă au fost prezenţi ctitorii sfântului locaş, autorități locale, tineri îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc, precum şi numeroși credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii, evidenţiind importanţaşi necesitatea unei biserici în viaţa unei comunităţicreştine.

De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a arătat că prezenţa credincioşilor lângă morminte şi îngrijirea acestora sunt semne al dragostei, ale respectului şi ale credinţei noastre în Înviere, iar în acest an,mai mult ca până acum, trebuie să ne aplecăm cu recunoştinţă şi să ne preocupăm mai atent de locurile unde odihnesc eroii şi toţi cei adormiţi din neamurile noastre.

Pentru toţi cei prezenţi, momentul trecerii prin Sfântul Altar, după sfințire, și închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă, au reprezentat momente de evlavie și emoție sfântă.

În continuare, ierarhul locului, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi, a săvârşită un Parastas pentru Preasfinţitul Părinte Episcop Gurie, prohodit astăzi în Catedrala Episcopală din municipiul Deva, şi pentru toţi cei ce sunt înhumaţi în acest cimitir parohial.

Tot astăzi, în noua capelă sfinţită, prin intermediul unei platforme de comunicare on-line, s-au desfăşurat lucrările conferinţei din cel de-al doilea semestru al anului 2021, care au avut ca temă comemorarea celor adormiţi în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor.

În cadrul conferinţei, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat câteva dintre cele mai frumoase, bine organizate şi bine administrate cimitire din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Cu acest prilej, s-a arătat că în urma vizitelor pe teren, comisia desemnată de la Centrul eparhial a constatat faptul că, în contextul proclamării anului 2021 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „Anul comemorativ al celor ador­miți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor“, unitățile de cult au depus eforturi pentru îngrijirea cimitirelor și sistematizarea acestora.

La final, ierarhul locului a binecuvântat noul cimitir al localităţii Frumuşiţa, în mijlocul căruia a fost începută şi construcţia unei biserici.

Pr. Rareș Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook