Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 30 octombrie 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfinţit Capela cu hramurile „Sf. M. Mc. Dimitrie şi Sf. Antonie cel Mare“ din Cimitirul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“ din municipiul Brăila. De astăzi această capelă a primit ca hram şi Praznicul Învierii Domnului.

În contextul proclamării anului 2021 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „Anul comemorativ al celor ador­miți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor“, unitățile de cult din Eparhia Dunării de Jos au depus eforturi pentru îngrijirea și sistematizarea locurilor de veci şi pentru reabilitarea, restaurarea şi înfrumuseţarea capelelor şi a monumentelor din cimitire.

Într-un amplu proces de reabilitare şi înfrumuseţare, cu lucrări la exterior, s-a aflat în acest an şi Capela „Sf. M. Mc. Dimitrie şi Sf. Antonie cel Mare“ din incinta cimitirului ocrotit de „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“.

Astăzi, când Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea celor adormiţi, zi cunoscută în tradiţia românească şi ca „Moşii de toamnă“, Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba de sfinţire a Capelei din cel mai mare cimitir al municipiului Brăila, în prezenţa autorităţilor locale, a numeroşi copii îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc, precum şi a credincioşilor veniţi special pentru a participa la eveniment.

Părintele Arhiepiscop a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre credinţa, respectul şi iubirea milostivă manifestate de bunii creştinii în zilele stabilite de Biserică pentru pomenirea moşilor şi strămoşilor noştri trecuţi în veşnicie.

Chiriarhul Dunării de Jos a arătat că prezenţa credincioşilor la morminte şi îngrijirea acestora sunt semne al dragostei, ale respectului şi ale credinţei noastre în Înviere, iar în acest an Biserica ne îndeamnă să ne preocupăm mai atent de locurile unde odihnesc eroii patriei şi toţi cei adormiţi din neamurile noastre.

După slujba de sfinţire,pe aleea  principală a cimitirului, a fost săvârşit un Parastas pentru toţi cei ce sunt înhumaţi în acest cimitir municipal.

Ierarhul Dunării de Jos şi cei peste 80 de preoţi brăileni prezenţi la eveniment au mers la mormintele eroilor,preoţilor, profesorilor şi ale unor personalităţi de seamă pentru a le aduce prinos de recunoştinţă prin rugăciune şi milostenie în această zi specială pentru cei adormiţi.

În acest cimitir, 70 de preoţi sunt înmormântaţi întru așteptarea Învierii celei de obște.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook