Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 19-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mai mulți copii prezenți la Sfânta Liturghie au fost împărățiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această duminică de la Sfântul Luca, în care se vorbește despre iubirea pe care trebuie să o manifestăm față de toţi oamenii, indiferent cine sunt aceştia.

„Evanghelia ne arată că viața noastră se petrece într-un cerc foarte restrâns iubind doar pe cei care ne iubesc, dacă-i iubim, împrumutăm și facem bine celor foarte apropiați ai noștri, dacă facem, și atât. Mântuitorul observând aceasta a spus că toate faptele acestea pe care le facem din interes nu intră în categoria faptelor iubitoare, vindecătoare și ajutătoare, ci sunt relații sociale convenționale. [...]

Aceasta este o formă extrem de periculoasă care arată în sine nu lipsa de dăruire, ci absența iubirii. Orice respingere a oricărui om este fără îndoială o mărturie clară a absenței iubirii. Procedând astfel nu trăim în iubirea lui Dumnezeu care este iubire (I Ioan 4, 8) și iubește pe toți oamenii la fel.

Părinții filocalici au spus că fericit este omul care îi iubește pe toți oamenii la fel.

Evanghelia de astăzi ne cheamă la examenul cel mai greu de care nu suntem scutiți niciunul. Putem să citim toate cărțile și să arătăm fel de fel de modele, nu ajută! Nu-i poți da lecții unuia când tu nu iubești pe nimeni. Nu-i poți recomanda cuiva să fie blând când tu nu ești. Să fie milostiv, când tu nu ești. Să fie iertător, când tu nu ești. Nu-l poți caracteriza pe celălalt după măsurile tale care sunt măsurile unui om subiectiv.

Împotriva judecății aproapelui, pe măsurile subiective și protecționiste pentru binele-ți egoist, pătimaș și singur, Mântuitorul Iisus Hristos ne arată diagnosticul: nu ne vom mântui orice am face, atâta timp cât nu iubim pe oricine. Și Evanghelia de astăzi ne arată povara grea sub care cădem toți dacă nu-L vedem pe Mântuitorul purtând crucea noastră. Poate că Mântuitorul pe Golgota a dus crucea grea sub care a căzut, arătând în ea lipsa noastră de iubire față de aproapele“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la slujbă.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook