Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în data de 20 septembrie a.c. a avut loc etapa eparhială – secţiunea Interpretare – a Concursului Naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!“, ediţia a VI-a.

Competiţia se derulează în cuprinsul Patriarhiei Române şi întrunește, în compeţie, coruri parohiale din întreaga ţară.

În cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, gazda evenimentului de la Galaţi a fost Teatrul Muzical „Nae Leonard“.  În concurs s-au înscris 5 coruri parohiale:

- corul „Nectar“ al parohiei Viziru de Jos, judeţul Brăila, condus de pc. pr. Simeon Sică Bănică;

- corul bisericii „Sf. Nicolae“ din Galaţi, condus de prof. Mărioara Secobeanu;

- corul bisericii „Sf. Vasile cel Mare“ din Galaţi, condus de prof. dr. Gheorghe Butuc şi Nicolae Butuc;

- corul „Cununiţa satului“ din localitatea Lieşti, jud. Galaţi, codus de prof. Gheorghe Ignat;

- corul bisericii „Sf. Mina“ din Galaţi, condus de protopsaltul Costel Racoviţă.

Conform Regulamentului de concurs aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fiecare competitor a interpretat câte trei piese muzicale bisericeşti corale: troparul hramului bisericii de unde provine corul, un Axion duminical sau praznical şi o piesă de chinonic.

În timpul deliberărilor, corul „Ortodoxia“ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a interpretat câteva piese psaltice şi selecţii din Paraclisul Maicii Domnului.

Juriul, format din prof. dr. Dan Eugen Drăgoi, arhid. Florin Bobei şi prof. Mariana Chirman a apreciat prestaţia corurilor şi a desemnat ca formaţiune corală câştigătoare a etapei eparhiale, corul bisericii „Sf. Vasile cel Mare“ din Galaţi.

Acesta va reprezenta Arhiepiscopia Dunării de Jos în etapa mitropolitană ce se va desfăşura la Bucureşti, la începutul lunii octombrie a.c., unde vor participa coruri din întreaga Mitropolie a Munteniei și Dobrogei.

Fiecare formaţiune corală participantă la faza eparhială a primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, diploma „Tinereţe şi credinţă“, precum şi cărţi de muzică bisericească.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook