Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La ziua de prăznuire a Sfintelor Muceniţe Sofia cu cele trei fiice ale sale, Pistis, Elpis şi Agapis, parohia gălăţeană care le-a primit ca  ocrotitoare şi-a serbat hramul.

Evenimentul a debutat încă din ajun prin oficierea slujbei Privegherii şi a Acatistului.

În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi a credincioşilor din parohie.

La final au fost înălţate rugăciuni de mulţumire şi a fost oficiată slujba parastasului pentru slujitorii de odinioară şi a ctitorilor.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştină, parohia pregătind pachete cu alimente pentru toţi cei prezenţi.

***

Parohia „Sfânta Sofia şi Sfântul Ierarh Varlaam“ din  Galaţi a fost reînfiinţată, prin grija Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în anul 2009 pentru a relua o istorie întreruptă brutal.

Fosta biserică „Sfânta Sofia“ din Galaţi a fost ridicată în faţa actualei Case de Cultură a Sindicatelor, piatra de temelie fiind aşezată în anul 1872. Lucrările de construcţie au fost finalizate în 19 octombrie 1880, dată la care biserica a fost sfinţită de către episcopul Iosif Gheorghian al Dunării de Jos.

La data de 21 noiembrie 1963, s-a primit, din partea autorităţilor comuniste, ordinul de demolare care a fost pus în aplicare începând cu data 5 decembrie a 1963.

Pe locul fostei biserici „Sfânta Sofia“ s-a ridicat o troiţă de marmură care a fost sfinţită în anul 2000, la sărbătoarea Sf. Apostol Andrei, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

La eveniment a participat şi neuitatul pr. Constantin Picoş, parohul fostei biserici „Sfânta Sofia“ şi martor la demolarea acesteia în anul 1963.

Pe placa de marmură din partea de Sud a troiţei este înscris textul: „S-a inaugurat acest monument la sărbătoarea Sfântului Andrei, A.D. 2000, pe locul fostei biserici «Sfânta Sofia», demolată abuziv în 1964“, iar pe partea de Vest sunt înscrise numele eroilor adormiţi pentru reîntregirea neamului, membri ai vechii parohii „Sfânta Sofia“ din Galaţi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook