Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ziua de 24 septembrie 2016 va rămâne în conştiinţa comunitară a parohiei Berteştii de Jos din judeţul Brăila, ca zi de aleasă sărbătoare, întrucât biserica parohială, ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Nectarie Taumaturgul, a fost sfinţită.

Slujba de târnosire a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, precum şi a numeroșilor credincioşi din parohie și din satele învecinate.

Cu acest prilej, locaşul de cult a fost aşezat şi sub ocrotirea Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul.

După tradiţie, cei prezenţi au putut trece prin Sfântul Altar pentru a se închina, pentru a săruta Sfânta Evanghelie şi pentru a primi arhiereasca binecuvântare de la ierarhul locului.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a săvîrşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate.

La momentul liturgic cuvenit, mai mulţi copii au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, după care, copii şi tinerii de la Centrul de tineret al parohiei Viziru de Jos au susţinut un scurt program artistic.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit parastasul pentru ctitori.

Pentru modul concret de implicare în lucrările de reconsolidare a bisericii parohiale, tânărul preot Aurel Coman a primit rangul de iconom.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătind pachete cu hrană şi daruri de suflet, atât pentru credincioşii participanţi, cât şi pentru persoanele bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

De asemenea, un grup de copii cu situaţie materială precară au primit din partea Chiriarhului câte un ghiozdan complet echipat şi alte rechizite şcolare.

***

Deşi informaţii bogate despre Berteşti avem din anul 1828, când localitatea primeşte, la iniţiativa moşierului Dumitru Polizu, statutul de comună, prima atestare documentară datează din 27 mai 1510.

În anul 1864, colonelul Dumitru Polizu a donat comunei 6 prăjini de pământ pentru construirea unei biserici, la care au contribuit cu bani ofiţerii şi soldaţii de sub comanda sa. De asemenea, prinţul Ştirbei a oferit pentru noua biserică 500 de galbeni, iar 74 de familii din Berteşti au dat câte 11 galbeni pentru finalizarea lucrărilor.

Între anii 1868-1924, biserica a fost reparată de mai multe ori. Ultima renovare importantă a locaşului de cult a fost realizată în 1966.

Începând cu anul 2013, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos au început ample lucrări de consolidare şi reparaţii, la interior şi exterior.

De asemenea, au fost construite o clopotniţă şi o casă parohială, iar curtea locaşului de cult a fost reamenajată.

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook