Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 14 septembrie 2017, la Praznicul Înălţării Sfintei Cruci, s-a sărbătorit în municipiul Galaţi hramul bisericii „Sfânta Cruce“.

Sărbătoarea a debutat în ajun prin oficierea, la ceas de seară, a Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfintei Cruci și a continuat a doua zi cu slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la biserica mare, rânduiala specială de scoatere a Sfintei Cruci spre închinare şi săvârşirea Sfintei Liturghii la Altarul de vară al bisericii gălăţene de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Pentru a spori evlavia şi bucuria duhovnicească a credincioşilor prezenţi la hramul acestei parohii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a adus racla ce adăposteşte o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul sacru al eparhiei.

La eveniment au participat numeroşi credincioşi ai parohiei, dar şi de la alte parohii din oraş, care de dimineață și până la orele amiezii au avut posibilitatea de a se închina și săruta acest odor de mare preț.

Grupul de cântăreți bisericești prezent la hram, elevii şi credincioşii parohiei gălăţene, au oferit răspunsurile la strană într-o autentică şi omofonă cântare liturgică.

La momentul liturgic cuvenit, o parte dintre copiii şi credincioşii prezenți au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a arătat că „astăzi cinstim pe Mântuitorul, Cel care ne dă harul, mântuirea şi iubirea Sa pentru a putea să învingem patimile şi răul care se manifestă între noi şi iată cum, crucea de tortură devine altarul de iubire al lui Hristos pentru noi toţi cei ce suntem păcătoşi“.   

În contextul derulării în Eparhia Dunării de Jos, în prima săptămână a noului an școlar, a programului eparhial de sprijinire a copiilor cu posibilităţi materiale reduse din fiecare parohie, prin oferirea de ghiozdane complet echipate, Chiriarhul Dunării de Jos a dăruit astăzi încă 15 ghiozdane unor copii de la Liceul Teoretic „Sfânta Maria“ din Galați. Această acţiune social-filantropică se înscrie în programul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, prin care 4.000 de copii nevoiaşi sunt ajutaţi pentru a merge în continuare la şcoală.

După Sfânta Liturghie, cei doi preoți slujitori la altarul acestei parohii au fost hirotesiți iconom, pc. pr. Laurențiu Giurgea și sachelar pc. pr. Marius Tudorel Florea.

 A urmat slujba de pomenire a ctitorilor şi binefăcătorilor adormiţi în Domnul.

La final toţi invitaţii, slujitori, credincioşi, tineri şi copiii au fost invitaţi la agapa frăţească, pentru eveniment fiind pregătite 600 de pachete cu alimente.

***

Situată pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în cadrul Protopopiatului Galaţi, cuprinzând cartierul I.C. Frimu din municipiul Galaţi, parohia „Sf. Cruce“ este o parohie tânără, fiind înfiinţată după anul 2001 pentru a răspunde nevoilor spirituale ale credincioşilor din această zonă a oraşului. Întrucât parohia Sfânta Cruce din Galaţi avea doar o capelă, care cu timpul s-a dovedit a fi neîncăpătoare, din anul 2005, cu ajutorul Milostivului Dumnezeu, cu sprijinul credincioşilor inimoşi din parohie şi nu numai, precum şi prin implicarea activă a membrilor Consiliului şi Comitetului Parohial, sub coordonarea pc. pr. paroh Laurenţiu Giurgea, sprijinit de către pc. pr. coslujitor Marius Tudorel Florea a început construcţia unei frumose și mari biserici, care a ajuns la stadiul de pregătire pentru sfinţire.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook