Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a reprezentat pentru clerul şi credincioşii Eparhiei Dunării de Jos un prilej de înaltă trăire duhovnicească.
Pentru a spori evlavia şi bucuria duhovnicească a credincioşilor prezenţi la hramul bisericii „Sfânta Cruce“ din municipiul Galaţi,la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, la ceas de Vecernie, a fost adusă racla ce adăposteşte o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos.
Mulţimea preoţilor şi credincioşilor a întâmpinat cinstita Cruce într-o deosebită atmosferă de evlavie şi emoţie sfântă şi au purtat-o în procesiune către locaşul de cultocrotit de Sfânta Cruce.
Sutele de credincioşi s-au închinat şi au sărutat Sfânta şi de viaţă făcătoare Cruce şi s-au bucurat de binecuvântarea Arhiereului de la Dunărea de Jos, ajuns în mijlocul lor.
După săvârşirea Vecerniei cu Litie, Chiriarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre Sfânta Cruce și semnificațiile ei, folosul rugăciunii şi necesitatea iertării în viaţa credincioşilor.
La final, ierarhul le-a oferit iconiţe tuturor celor prezenţi.
În dimineaţa zilei de 14 septembrie, la praznicul Înălţării Sfintei Cruci, racla a fost adusă în Catedrala Arhiepiscopală, unde după rânduiala specială de scoatere a Sfintei Cruci spre închinare a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos.
Pe tot parcursul dimineţii, credincioşii au participat la Sfânta Liturghie şi s-au putut închina acestui mare dar al creştinătăţii.
Între credincioşii participanţi s-au aflat şi elevii din clasele de liceu de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galați.
În contextul deschiderii unui nou an şcolar, Chiriarhul Dunării de Jos a rostit rugăciunile speciale către Dumnezeu rugându-L să binecuvinteze viaţa şi minţile copiilor şi să insufle duhul înţelepciunii şi al dragostei în sufletele lor.
În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre sensurile Sfintei Cruci în ortodoxie şi folosul cinstirii ei.
„Prin acest praznic al Sfintei Cruci am înțeles mai profund că a venit bucurie la toată lumea și că, prim mărturisire ea devine bucuria mântuirii primului om care a intrat în Rai. Și noi astăzi ne mărturisim credința noastră dreptmăritoare ortodoxă, însemnându-o și pecetluind-o cu semnul Sfintei Cruci, care rămâne pentru noi toți, înălțimea, adâncimea și lățimea iubirii lui Dumnezeu și așa, ne rugăm să mântuiască și să ne scape din toate relele și încercările și să ne unească în aceeași credință și iubire de Dumnezeu și de neam.
Prin Sfânta Cruce, iubirea Tatălui, iubirea răstignită a Fiului și puterea iertătoare a Duhului Sfânt îl ușurează și îl ocrotește pe cel ce se însemnează cu credință cu semnul Sfintei Cruci“, a spus ierarhul.
După Sfânta Litughie, Arhiepiscopul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți credincioșii prezenți și le-a oferit iconițe.
FacebookContact