Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Anul acesta, în duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, în Biserica Ortodoxă Română a fost pomenit Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul Banatului și ocrotitorul pompierilor români.

Cu acest prilej, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat cuvenita slujbă de Te-Deum și Sfânta Liturghie împreună cu soborul de preoți și diaconi ai acestui sfânt locaș, în prezența ofiţerilor, subofiţerilor şi lucrătorilor din cadrul Inspectoratului  pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu“ din Galaţi, dar și a numeroși credincioși din municipiul de la Dunăre.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale.

În timpul Sfintei Liturghii, cucernicul diacon Paul Marian Stroe a primit darul preoției pe seama parohiei Frecăței, protopopiatul Însurăței, județul Brăila.

La momentul cuvenit, mai mulți copii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică de la Sfântul Marcu în care, tema principală este urmarea lui Hristos, prin lepădarea de sine, luarea crucii și împlinirea voii lui Hristos în viața nostră de creștini.

În omilia adresată credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a evidențiat necesitatea de a fi ascultători ai Domnului nostru Iisus Hristos și săvârșitori ai faptelor bune în viața noastră și a semenilor noștri, indiferent de greutățile prin care fiecare trece.

„Duminica ce urmează sărbătorii Înălțării Sfintei și de viață făcătoarei Cruci este aducătoare de mare bucurie, unind rugăciunile către Domnul răstignit pe Cruce cu biruința Lui asupra morții prin Sfânta Înviere. Această bucurie este amplificată în această duminică în care Domnul ne invită pe toți să ne folosim voința într-un mod fratern, creștinesc și altruist, căci spune Domnul: «Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie» (Marcu 8, 34).

Deoarece, astăzi îl sărbătorim și pe Sfântul Iosif cel nou de la Partoș, ocrotitorul pompierilor din România, pompierii de la Galați, după tradiție, deși au și ei un mic paraclis unde se slujește Dumnezeiasca Litughie, au dorit să mulțumescă lui Dumnezeu împreună cu credincioșii din Catedrala Arhiepiscopală, pentru ca noi să înțelegem mai bine că dânșii au acceptat nu numai crucea personală, ci au primit cu bucurie și crucea comunitară, a noastră a tuturor“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Ceremonialul dedicat ocrotitorului spiritual al pompierilor a continuat la Cimitirul Eternitatea din Galați cu slujba de pomenire, săvârșită de preotul militar Paul Zaharia din Garnizoana Galați și depunerea de coroane la mormântul Eroilor Pompieri, de către oficialitățile prezente la eveniment și conducerea ISU Galați.

La final, pe aleea principală a cimitirului, a avut loc defilarea gărzii de onoare, în aplauzele numeroșilor gălățeni prezenți.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook