Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La praznicul Naşterii Maicii Domnului, Mănăstirea Cudalbi din judeţul Galaţi, important centru de viaţă duhovnicească din Câmpia Covurluiului, şi-a sărbătorit hramul.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de ieromonahi ,preoţi şi diaconi, în prezenţa numeroşilor credincioşi care au putut admira frumuseţea sfântului lăcaş, construit în stil ştefanian şi împodobit cu mozaicuri exterioare.

La momentul cuvenit, mulţi copii însoţiţi de părinţii lor au primit Sfânta Împărtăşanie.

La chinonic, un tânăr de12 ani din municipiul Galaţi, cu o voce plină de sensibilitate a interpretat pricesne şi cântece închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre această mare sărbătoare de la începutul anului bisericesc închinată Maicii Domnului, dar şi despre ajutorul pe care îl primim de la Bunul Dumnezeu prin mijlocirile Născătoarei de Dumnezeu.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit tuturor ctitorilor, donatorilor şi binefăcătorilor sfintei mănăstiri.

După Sfânta Liturghie, în biserica marea mănăstirii a fost săvârşităslujba parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii acestei vetre monahale, adormiţi întru Domnul.

În continuare, în paraclisul Mănăstirii Cudalbi, s-au desfăşurat lucrările Sinaxei monahale a stareţilor, stareţelor, duhovnicilor şi economilor din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În cadrul dezbaterilor au fost analizate o serie de aspecte privind viaţa monahală, probleme administrative şi duhovniceşti din mănăstiri.

Totodată, chiriarhul Dunării de Jos a mulţumit stareţilor şi cinului monahal din Eparhia Dunării de Jos pentru susţinerea activităţilor social-filantropice desfăşurate în această perioadă de pandemie.

***

Mănăstirea datează din anul 1925 fiind ctitorită de Eugenia Pană în apropierea localităţii gălăţene Cudalbi. Biserica mănăstirii a fost ridicată între 1925 şi 1933.

La început, lăcaşul monahal se numea „Mănăstirea Gologanu“, după numele moşiei acelor locuri. Mănăstirea este desfiinţată în 1950, odată cu instalarea regimului comunist în România, însă îşi reia activitatea în anul 1990.

Prin străduinţele actualei stareţe, monahia Mariani Popa şi a întregii obşti a fost construită o nouă biserică, precum şi o nouă clopotniţă şi 3 corpuri de chilii.

La solicitarea Eparhiei Dunării de Jos, în anul 1998 vechiul nume al mănăstirii a fost schimbat în „Mănăstirea Maicii Domnului - Cudalbi“.

La sfârşitul lunii august 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a sfinţit noul paraclis al mănăstirii, aşezat sub ocrotirea „Acoperământului Maicii Domnului, Sfinţilor Români şi Sf. Mc. Mariamni“.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook