Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci reprezintă în fiecare an pentru clerul şicredincioşii Eparhiei Dunării de Jos un prilej de înaltă trăire duhovnicească.

În dimineaţa zilei de 14 septembrie, la praznicul Înălţării Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Catedralei Arhiepiscopale din municipiul Galaţi.

Pentru a spori evlavia şi bucuria duhovnicească a credincioşilor prezenţila slujbă, chiriarhul Dunării de Jos a adus din patrimoniul sacru al Reşedinţei arhiepiscopale, racla ce adăposteşte o părticică din lemnul Sfintei Cruci.

După rânduiala specială de scoatere a Sfintei Cruci spre închinare, Arhipăstorul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei Arhiepiscopale.

Pe tot parcursul dimineţii, mulţicredincioşi au participat la Sfânta Liturghie şi s-au putut închina acestui mare dar al creştinătăţii.

Între credincioşii participanţi s-au aflat şi elevii din clasele de liceu de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, dar şi alţi şcolari care au dorit, mai întâi de toate, să se roage Bunului Dumnezeu şi să primească binecuvântare la începutul unui nou an şcolar.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre semnificaţiile sărbătorii Sfintei Cruce şi despre necesitatea iertării în viaţa credincioşilor.

După Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi la slujbă.

Tot astăzi, la Arhiepiscopia Dunării de Jos s-a desfăşurat o activitate social-filantropică îndreptată către cadrele didactice din judeţul Galaţi care au nevoie de sprijin logistic în desfăşurarea actului educaţional.

Astfel, în cadrul parteneriatului dintre Biserică și Școală, la solicitarea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Combinatul siderurgic „Liberty“ - Galaţi a achiziționat un număr de 22 de dispozitive electronice de tip tabletă care au fost dăruite cadrelor didactice din mai multe şcoli din județul Galaţi.

Tabletele conțin și cartele cu abonament de internet, achitat pentru o perioadă de 2 ani, valoarea acestor daruri oferite astăzi fiind de 13.000 de lei.

Activitatea social-filantropică s-a desfăşurat în incinta Centrului Eparhial şi aceasta se înscrie în programul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, prin care, atât cadrele didactice, cât şimulţi copii nevoiaşi sunt ajutaţi pentru a avea cele necesare în noul an şcolar.

Aşadar, slujirea de la Sfântul Altar a continuat în ziua de Prăznuire a Sfintei Cruci cu această activitate social-filantropică îndreptată către cadrele didactice care au menirea de a-i forma şi educa pe elevi cât mai eficient în condiţiile actuale de pandemie şi de a le aduce bucuria, siguranţa şi încrederea că împreună vom reuşi să depăşim încercările prin care trecem.

În contextul deschiderii unui nou an şcolar, Chiriarhul Dunării de Jos a rostit rugăciunile speciale către Dumnezeu rugându-L să binecuvinteze viaţa şi minţile copiilor şi să insufle duhul înţelepciunii şi al dragostei în sufletele lor.

Astfel de activităţi vor continua şi în perioada următoare prin implicare acestor donatori, dar şi a celor care vor dori să se alăture programului social-filantropic iniţiat de Arhiepiscopia Dunării de Jos pentru sprijinirea copiilor care merg la şcoală şi a cadrelor didactice.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook