Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Marţi, 7 septembrie 2021, Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat o consfătuire cu profesorii care îşi desfăşoară activitatea didactică în cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi.Tot în această zi, absolvenţii promoţiei 1970-1975 a Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul“ din Buzău au organizat revederea după aproape jumătate de secol de la finalizarea studiilor liceale.

Evenimentul s-a desfăşurat la Aşezământul social-filantropic „Sf. M. Mc. Pantelimon“ – Lacu Sărat şi a reunit laolaltă cadrele didactice care predau în prezent la seminarul gălăţean, preoţi de la câteva parohii din cuprinsul Eparhiei Dunării de Jos, precum şi profesori şi absolvenţi ai Seminarului buzoian, promoţia 1970-1975, împreună cu soţiile acestora.

Absolvent al acestei promoţii este şi chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a fost astăzi pentru profesorii şi colegii Înaltpreasfinţiei Sale gazdă primitoare, ghid şi îndrumător atât în spațiul natural al Așezământului eparhial de la malul Lacului Sărat, cât şi la câteva biserici şi obiective de interes general din municipiul Brăila.

În deschiderea întrunirii, ierarhul Dunării de Jos a prezentat cadrelor didactice de la Galaţi parcursul istoric pe care l-a avut Seminarul Teologic „Sf. Andrei“ din Galaţi, de la redeschiderea lui în anul 1908, sub conducerea Arhim. Nicodim Munteanu, viitorul patriarh al Romaniei, şi până în prezent.

În continuare, chiriarhul a susţinut o reflecţie teologică cu privire la lucrarea misionară a profesorului în şcoala românească, ca o continuitate a formării sale duhovniceşti prin participarea la Sfânta Liturghie, împărtăşirea cu Sfintele Taine, cunoaşterea şi implicarea în activităţile pe care biserica le desfăşoară permanent în societate.

În cadrul şedinţei cu profesorii gălăţeni, a fost analizată situaţia seminarului andreian în contextul misionar actual, accentuându-se exigenţele şi criteriile stabilite prin Hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la îmbunătăţirea actului didactic şi s-a făcut o diagnoză a procesului educaţional din anii anteriori şi propuneri pentru anul şcolar 2021-2022.

În acest cadru au fost desemnaţi 12 preoţi din eparhie care desfăşoară constant şi cu implicare deosebită activităţi catehetice parohiale cu copiii, pentru a susţine în noul an şcolar formarea duhovnicească a elevilor şi implementarea de programe extracurriculare în cadrul Seminarului Teologic din Galaţi.

În Sala de festivităţi ”Sf. Ioan Evanghelistul” din cadrul Aşezământului eparhial, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru activitate didactică desfăşurată cu multă dăruire, implicare,devotament şi jertfelnicie, Înaltpreasfinţitului Părinte Casian i-a oferit preacucernicul arhidiacon Tudor Mihalache, profesor şi diriginte al promoţiei 1970-1975, Ordinul „Sfântul Apostol Andrei“, clasa I.

De asemenea, doamna Maria Tudor a primit din partea ierarhului Dunării de Jos distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“.

La final, preotul profesor Gheorghe Sava, directorul Seminarului Teologic din Buzău a oferit părintelui Mihalache Tudor, din partea primei promoţii pe care a îndrumat-o în calitate de diriginte, o icoană cu Sfântul Arhanghel Mihail, având pe verso semnăturile fiecărui absolvent al acestei generaţii.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook