Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în seara zilei de 21 septembrie 2021, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost gazda unui eveniment cultural de excepţie: lansarea volumului colectiv „Mistuire pentru dăinuire – Radu Macovei“.

Manifestarea culturală s-a desfăşurat în Salonul Principal al Muzeului eparhial a şi a reunit alături de familia ziaristului Radu Macovei, jurnalişti, profesori, oameni de cultură, preoţi, studenţi şi elevi gălăţeni.

Apariţia acestui volum de sub tipar şi lansarea lui într-un cadrul festiv este rodul unei colaborări dintre Arhiepiscopia Dunării de  Jos şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, filiala Galaţi.

Volumul prefaţat de chiriarhul Dunării de Jos şi apărut la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, la un an de la trecerea la cele veşnice a renumitului ziarist Radu Macovei, este structurat în cinci capitole şi are ca autori un colectiv format din ziarişti, scriitori, poeţi, profesori şi alţi oameni de cultură care l-au cunoscut, l-au apreciat şi l-au iubit pe întemeietorului de presă liberă de la Dunărea de Jos.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a transmis un cuvânt de omagiere în care a evidenţiat importanţa prezentării vieţii şi faptelor luminoase ale celor cu care ne-am petrecut o importantă perioadă a vieţii pământeşti, unul dintre aceştia fiind distinsul şi neuitatul maestru al gândirii şi al scrisului, Radu Macovei. 

Acum câteva minute, am ascultat și am auzit glasul, ușor răgușit, ușor stins, dintr-o persoană grăbită, iute, întru totul mobilizatoare - de la idee până la acțiune. Vorbea aici, în această sală, cu ocazia prezentării unei cărți - «La lumina opaițului» - lansată în anul 2016, dar mi se pare că  a fost acum câteva secunde. Atât a trecut... Acea persoană era domnul Radu. Acum am ales să personalizez persoana sa printr-o candelă... Astăzi, așa mi se pare, o icoană dinlăuntru, după ce s-au consumat, pe parcursul unui an, fel de fel de păreri pro și contra, atitudini pro și contra trecerii prin traiectoria vieții unui om care m-a convins că se poate ridica în lumină. Mă obligă realitatea să transform și să transfer trecutul în prezent“, a deschis manifestarea Înaltpreasfințitul Părinte Casian.

Înaltpreasfinția Sa a adus în atenție personalitatea ziaristului, directorului primului cotidian din România postdecembristă și a deputatului eparhial Radu Macovei, ziaristul gălățean care - în primele luni după decembrie 1989 - a fost cel a făcut propunerea, în Adunarea Bisericească Națională ca Arhiereul de atunci, actualul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, să fie ridicat în scaunul de Episcop la Dunărea de Jos.

De asemenea, au fost readuse în atenția participanților, mai ales, proiectele cultural-spirituale pe care ziaristul și directorul cotidianului gălățean le-a susținut prin campaniile de presă. Unul dintre proiecte este chiar actualul Muzeu al Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos.

Întreaga interveția a ierarhului Dunării de Jos a avut darul să aștearnă un covor de lumină, de pace și speranță în sufletele celor veniți să comemoreze trecerea unui an de la placarea ziaristului Radu Macovei.

În continuare, profesorul şi ziaristul Grigore Lazarovici a creionat în cuvinte alese chipul bunului său prieten, coleg şi apropiat Radu Macovei, subliniind că „toate amintirile converg către un singur lucru: Radu Macovei a fost şi rămâne un mare jurnalist, un mare om de cultură, un om de excepţie şi un prieten fabulos“.

Cartea, coordonată de jurnalista Maria Stanciu, adună între paginile sale aspecte mai puțin cunoscute din viața ziaristului Radu Macovei, ctitorul primului cotidian din România postdecembristă, „un apostol al culturii și presei de la Dunărea de Jos”, cum l-a numit Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Acest proiect editorial „este un gest de recunoștință adus maestrului Radu Macovei, ctitor de ziar, dar și ctitor de conștiințe în presa românească, fondatorul unei Școli de presă la Galați, unde imperativele deontologice și profesionale au fost în prim-planul demersului jurnalistic“, a spus redactorul coordonator al cărții, Maria Stanciu.

Mulţi dintre cei prezenţi au avut posibilitatea de a aduce considerații, opinii și mărturii despre situații, întâmplări şi evenimente cunoscute și trăite de ei în centrul cărora s-a aflat ca o făclie şi far călăuzitor ziaristul Radu Macovei.

Pentru că vorbim despre o personalitate unică, în felul său, ctitorul primului cotidian din România postdecembristă, Arhiepiscopul Dunării de Jos a lansat invitația familiei celui pomenit să doneze unele lucruri ce au aparținut ziaristului, pentru a le prezenta în cadrul Muzeului Eparhial din Galați, într-o expoziţie a presei.

Evenimentul s-a încheiat cu premierea câștigătorilor de la cea de-a IV-a ediţie a concursului de eseuri „România frumoasă“, organizat de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, filiala Galaţi, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechea“ – Galaţi, în cadrul căreia a fost acordat premiul special pentru reportaj „Radu Macovei“.

La plecare, toţi cei prezenţi în sală au primit în dar cartea proaspăt prezentată, cu autografe din partea soţiei regretatului ziarist.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook