Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Arhiepiscopia Dunării de Jos se desfășoară în aceste zile o serie de maifestăriliturgice, culturale și misionare dedicate aducerii la Galați, de la Cimitirul ”Şerban Vodă” – Bellu din Bucureşti, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi prin efortul și implicarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a rămășielor pământești ale vrednicului de pomenire Episcopul Nifon Niculescu al Dunării de Jos.

După ce aseară, sicriul cu osemintele Episcopului Nifon a fost întâmpinat la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa elevilor seminarişti şi a credincioşilor din eparhie, astăzi, 25 septembrie, în Capela muzeului eparhial, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşi Sfânta Liturghie şi un Parastas.

La slujbele din Capela muzeului a fost prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, preoți, profesori, elevi și credincioși gălățeni, precum și membrii delegației de la București, veniți pentru a se ruga și a-l pomeni pe ierarhul care a cârmuit această eparhie în vremuri destul de grele cu devotament, jetfelnicie și multă dăruire timp de 13 ani.

La finaul slujbei de pomenire, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii l-a felicitat pe Înaltpreasfințitul Părinte Casian pentru această inițiativă și a vorbit celor prezenți despre lucrarea bisericească deosebită desfăşurată de Episcopul Nifon din această zonă a țării, din ţinuturile dunărene de la Galaţi şi până la Cadrilater.

Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian i-a mulţumit Preasfinţitului Părinte Visarion pentru slujirea Sfintei Liturghii şi comuniunea realizată astăzi în Reşedinţa unde Episcopul Nifon s-a rugat, a locuit şi a condus Eparhia Dunării de Jos pentru binele şi folosul spiritual al tuturor fiilor ei.

În continuare, în Sala de festivităţi a Muzeului s-a desfăşurat Simpozionul intitulat: „Personalitatea Episcopului Nifon, ierarh vrednic, liturghisitor evlavios, misionar harnic, filantrop energic şi patriot luminat“.

La manifestare culturală moderată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, a participatPreasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, arhidiaconul prof. dr. Ioan Caraza, teologul Ionuţ-Daniel Barbu, cel care timp de aprope doi ani a cercetat stăruitor şi s-apreocupat pentru aducerea la cinstirea cuvenită a Episcopului Nifon al Dunării de Jos, oameni de cultură, preoţi şi elevi seminarişti gălăţeni.

Ierarhul Dunării de Jos a vorbit celor prezenţi despre viaţa Episcopului Nifon şi despre moştenirea culturală şi patrimonială lăsată posterităţii de acest mare ierarh al Bisericii noastre.

Privirea retrospectivă realizată de Înaltpreasfinţia Sa asupra unor momente şi elemente definitorii care au creionat potretul Episcopului Nifon, comemorat în aceste zile la Galaţi,a adus lumină şi a făcut ca acest vrednic slujitor să fie înscris în sufletele celor de astăzi.

Preasfinţitul Părinte Visarion a evocat figura luminasă a acestui ierarh care a condus Eparhia Dunării de Jos în perioada primului Război Mondial, evidenţiind câteva dintre realizările Episcopului Nifon în teritoriul dintre Dunăre şi Mare, care făcea parte din Eparhia Dunării de Jos.

Evocarea a continuat cu luările de cuvânt ale celorlalţi invitaţi la simpozion prin descrieri, prezentări de fapte, evenimente şi realizări ale Episcopului Nifon care dăinuiesc peste veacuri.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook