Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, în ziua de prăznuire a Înălţării Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Andrei“ din Galați.

Înainte de slujba Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos a purtat în procesiune de la Reşedinţa arhiepiscopală către Catedrală, racla cu o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos.

După rânduiala specială de scoatere a Sfintei Cruci spre închinare, ierarhul locului a săvârşit Sfânta Liturghie în prezenţa credincioşilor gălăţenişi a elevilor din clasele de liceu de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galați.

Pe tot parcursul dimineţii, credincioşii au participat la Sfânta Liturghie şi s-au putut închina acestui mare dar al creştinătăţii.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre darurile duhovniceşti ale Sfintei Cruci, folosul cinstirii Sfintei Cruci şi necesitatea iertării în viaţa credincioşilor.

„Prin Sfânta Cruce a venit bucurie la toată lumea, iar noi identificăm bucuria sfântă la sărbătoarea împărătească a Înălţării Sfintei Cruci prin trei mari daruri duhovniceşti pentru mântuirea noastră şi a întregului popor.

Mai întâi, Domnul ne dăruieşte de la Cruce pe Mama Sa, făcându-o Mama noastră duhovnicească, iar pe pământ ne dăruieşte modelul ucenicului lui Hristos, fiu al lui Dumnezeu pe pământ şi frate prin iubire al oamenilor, pe Sfântul Ioan, ucenicul iubirii.

De asemenea, ne dăruieşte apa botezului, înfierea noastră a tuturor, şi, pentru întărirea şi hrana noastră pământească şi cerească, ne dăruieşte Preasfânt Trupul Său şiPreascump Sângele Său, căci din Sfânta Sa coastă pe cruce au izvorât iubirea, prin Mamă şi ucenicul iubirii, şi Botezul şi Sfânta Împărtăşanie.

Ajută-ne, Doamne, să primim darurile Crucii, jetfindu-ne mai mult pentru binele, mântuirea şi ajutorul semenilor noştri, cum Tu o faci dintotdeauna până în vecii vecilor!“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

După Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe elevii seminarişti şi pe toți credincioșii prezenți la slujbă.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook