Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfântul Apostol Andrei

Februarie 2018

Întrucât Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, astăzi, 28 februarie 2018, noi avertizări cod galben şi cod portocaliu de viscol, ger şi ninsori abundente, mai ales în sud-estul ţării, după ce, în zilele precedente, mai multe comunităţi rurale au fost sever afectate, Patriarhia Română face un insistent apel către Centrele eparhiale, clerul şi credincioşii parohiilor din zonele respective să ofere sprijin concret familiilor sărmane şi persoanelor vârstnice care au nevoie de ajutor.

În acest sens, îi îndemnăm pe preoţii şi credincioşii din parohiile care se confruntă cu situaţii de urgenţă provocate de ger, ninsori şi viscol să îi ajute pe cei aflaţi în nevoi cu apă, ceai şi alimente, pentru a putea depăşi mai uşor momentele dificile din aceste zile.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Foto credit: Mediafax

Sfinţii Cuvioşi Părinţi străromâni Ioan Casian şi Gherman, care au vieţuit pe meleagurile Scythiei Minor în secolul al IV-lea, sunt prăznuiţi în chip cu totul special în Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Manifestările pastoral-misionare organizate cu ocazia acestui eveniment se doresc a fi, an de an, o rememorare şi o actualizare a binecuvântatului moment din zilele de 12-18 octombrie 2002, când moaştele Sfântului Ioan Casian au fost aduse, din Franţa, la Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de Eminenţa Sa Bernard Panafieu, la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În ajunul sărbătorii, la biserica închinată celor doi sfinţi cuvioşi străromâni, situată pe faleza superioară a Dunării, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Vecerniei celei Mari unită cu Litia

Pentru a spori evlavia şi bucuria duhovnicească a credincioşilor prezenţi la hramul acestei parohii, o delegaţie a Centrului Eparhial a adus racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Cuvios Ioan Casian, aflată în patrimoniul sacru al Eparhiei.

Aici, sfintele moaşte au fost întâmpinate de Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian care, înconjurat de un sobor de preoţi din municipiul Galaţi a săvârşit slujba Vecerniei celei Mari unită cu Litia, la finalul căreia a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat aspecte din viaţa acestor doi mari sfinţi ai Bisericii noastre, amintind, totodată, de bucuria şi binecuvântarea lui Dumnezeu pe care le avem prin prezenţa sfinţilor în mijlocul credincioşilor.

Apreciind frumuseţea şi lucrarea acestei biserici gălăţene, Chiriarhul Dunării de Jos a precizat că „această biserică este o boltă a spiritualităţii patristice, aşezată într-un loc foarte important, fiind ca o pasăre măiastră luptătoare care verticalizează, cheamă la smerenie şi sfinţeşte. Înălţimea la care ne cheamă aceşti doi sfinţi este o înălţime a omului smerit, care Îl caută în smerenie pe Dumnezeul Slavei şi Îl aduce în sufletele, minţile şi inimile noastre“.

Pe parcursul întregii slujbe credincioşii, într-o deosebită atmosferă de evlavie s-au închinat şi au sărutat sfintele moaşte care, prin prezenţa lor în urbea gălăţeană, se constituie într-o mărturie concretă a duhului şi spiritualităţii din primele veacuri creştine, la gurile Dunării.

În cadrul programului ocazionat de hramul acestei biserici, membrii Comitetului parohial au desfăşurat, în cooperare cu filiala gălăţeană a S.N.F.O.R., o acţiune caritabilă îndreptată către 20 familii defavorizate din parohie, oferind acestora pachete cu alimente.

Totodată, parohia „Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman“ a oferit peste 250 de pachete cu alimente credincioşilor prezenţi la sfintele slujbe.

***

Parohia „Sf. Cuv. Casian şi Gherman” din Galaţi a luat fiinţă în anul 1997, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Arhiepiscopului Dunării de Jos. Lucrările primei capele, poziţionată pe faleza superioară a municipiului Galaţi, s-au finalizat  în 2001, an în care a fost aşezată şi piatra de temelie la biserica mare, cu rugăciunile chiriarhului locului şi ale Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală şi Meridională.

Slujba de târnosire a noului locaş de cult a fost săvârşită la 1 septembrie 2011 de către un sobor de ierarhi alcătuit din ÎPS Iosif, Mitropolitul românilor ortodocşi din Europa Occidentală şi Meridională, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi PS Visarion, Episcopul Tulcii.

În prezent, se execută lucrări de pictură interioară în tehnica „fresco“ în turla mare.

A doua zi a fost oficiată Sfânta Liturghie atât în biserica ce-i are ca ocrotitori pe Sfinţii Cuvioşi, cât şi în celelalte biserici ale Eparhiei, înălţându-se în acelaşi timp rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În cel de-al doilea mare municipiu al Eparhiei, Brăila, la cantina socială ce este aşezată sub ocrotirea Sfântului Ioan Casian a fost săvârşită o slujbă de mulţumire şi s-a organizat o agapă pentru cele 85 de persoane asistate, provenite din familii numeroase sau cu venituri reduse.

De la începutul anului 2018, în cadrul acestei cantine  s-au derulat diverse  ateliere și activități educative, ce au avut ca scop oferirea unui cadru adecvat de petrecere a timpului liber și de educație pentru copii proveniți din familiile asistate social, înscrise pe listele de beneficiari ai cantinei.

Atât copiii, cât și părinții lor au participat în această perioadă, cu drag și multă bucurie, la derularea atelierelor, unde au avut posibilitatea de a confecționa mărțișoare și felicitări specifice primăverii.

 

Astăzi, 27 februarie 2018,  cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Aşezământul Sf. M. Mc. Pantelimon, Lacu Sărat s-a desfăşurat cursul de formare pentru lideri şi animatori de tineret.

Cursul de astăzi a reunit 25 de preoţi implicaţi în activităţi instructiv-educative cu tinerii, din cadrul protoieriilor Brăila, Făurei şi Însurăţei.

În săptămânile anterioare organizării acestor cursuri, inspectorul pentru cateheză parohială din cadrul Centrului eparhial a efectuate vizite misionare la mai multe parohii din cele opt protoierii ale Eparhiei Dunării de Jos, în vederea dinamizării activităţilor catehetice şi abordarea unor perspective actuale în lucrul cu tinerii.

Experienţa de până acum a dovedit că activităţi extraşcolare se pot oferi copiilor până la clasa a VIII-a, însă captarea atenţiei în rândurile liceenilor şi studenţilor se realizează foarte greu prin activităţi proprii vârstei lor. De aceea, pregătirea preoţilor ca formatori de lideri şi animatori de grup constituie o necesitate şi o oportunitate pentru preoţii participanţi la aceste cursuri, în vederea identificării mijloacelor prin care aceste categorii de tineri pot fi implicate în realizarea şi gestionarea unor programe şi proiecte parohiale ca lideri şi animatori de tineret.

Cursurile sunt organizate sub forma unor ateliere de formare grupate în şase module care urmăresc dezvoltarea personală prin: autocunoaştere, comunicare, gestionarea situaţiilor conflictuale, comportament, formare de lideri şi crearea echipei de lucru.

Preotul formator este certificat de Autoritatea Naţională de Calificare, având o experienţă de peste 22 de ani în activităţi cu tinerii.

Prin aceste acţiuni se urmăreşte şi dezvoltarea abilităţilor de voluntariat ale tinerilor.

Manifestări similare s-au desfăşurat săptămâna trecută la Tecuci, pentru preoţii din protoieriile Tecuci şi Nicoreşti, iar săptămâna viitoare sunt programaţi la Galaţi, preoţii din protoieriile Galaţi, Covurlui şi Tg. Bujor.  

În seara zilei de 27 februarie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a avut loc la Galați, în sala de expoziții temporare Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, vernisajul expoziției foto-documentare „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari“.

Evenimentul organizat de Muzeul eparhial în colaborare cu Muzeul Naţional Cotroceni și Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, continuă seria manifestărilor culturale organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în anul Centenarului Marii Unități Naționale.

Expoziţia facilitează accesul publicului din cele două orașe de la Dunăre și nu numai la fondul documentar al Muzeului Naţional Cotroceni. Fotografiile expuse surprind imagini ale reîntoarcerii Suveranilor Români la București, în luna decembrie a anului 1918,  în fruntea trupelor române şi aliate, bucuria bucureştenilor care supravieţuiseră ocupaţiei germane, portrete ale oamenilor politici şi ale oamenilor simpli, martori la proclamarea Unirii de la Alba-Iulia, precum şi prezenţa reprezentanţilor Aliaţilor la Încoronarea din 1922.

Programul a fost deschis de corul mixt „Camerata Juventus”, format din elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ap. Andrei“ şi de la Colegiul Naţional „Costache Negri“ din Galaţi, printr-un mini-concert de cântări specifice Postului Mare şi un imn dedicat Centenarului Marii Uniri, imn ce poate deveni reprezentativ.

La vernisajul expoziției a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, precum și personalității ale vieții culturale gălățene și brăilene, reprezentanți ai autorităților locale, cadre didactice, elevi seminarişti, preoți și credincioși din eparhie.

În cuvântul adresat celor prezenţi la eveniment, Chiriarhului Dunării de Jos a subliniat importanţa aducerii la Galaţi a unei astfel de expoziţii, arătând că „aceasta reprezintă o pagină vie din istoria devenirii noastre în Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 şi deschide perspectiva unor alte manifestări culturale.

Imaginile de faţă ne arată chipuri luminoase nu numai din trecutul neamului românesc, ci şi din prezentul şi viitorul lui, dacă avem în vedere fraza rostită de Regele Mihai I al României: „Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri“.

Expoziţia va rămâne deschisă publicului în perioada 27 februarie – 25 martie 2018.

Parohia ortodoxă „Sfânta Cruce“ din municipiul Brăila, organizează licitaţie în vederea adjudecării lucrărilor de pictură din nou în tehnica ,,fresco“  la biserica parohială.  Licitaţia va avea loc în data de 25 martie 2018, la ora 12:00, în biserica parohială. Suprafaţa este de 750 mp.

Date de contact: preot paroh Gheorghe Marinescu, telefon: 0721.136360.

 

 

Centenarul Patriarhiei Române

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook