Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfântul Apostol Andrei

Cu noua carte apărută la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, „Tinerii mărturisitori ai Învierii“, se reia tradiţia cărţilor alcătuite din reflecţiile tinerilor asupra unor teme de dezbatere inițiate şi promovate de redacţia revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă“. De data aceasta este vorba despre cum percep elevii actul minunat al Învierii Domnului şi sărbătoarea pascală.

Ca de fiecare dată când am încercat cu elevii acest exerciţiu care le pune mintea şi inima la încercare, răspunsurile lor au fost de-a dreptul impresionante prin acuratețea şi simplitatea cu care ştiu ei să-şi exprime simțămintele. Se dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, că… „a lor este Împărăţia cerurilor“, că percepţia lor despre lumea subtilă a Creaţiei şi despre Dumnezeu o întrece pe a  noastră, a adulţilor.

Pentru a-şi atinge dublul scop, de formare şi informare, redactorul acestei cărți, pr. Lucian Petroaia, ajutat şi de ceilalţi truditori la volum (pr. Gelu Aron şi dl Adrian Portase), la sugestia ÎPS Arhiepiscop Casian, a îmbogăţit cartea cu câteva capitole adaptate la tema principală: Cuvinte de folos din Sfânta Scriptură, Rugăciuni zilnice, Cuvinte de învățătură de la Sf. Vasile cel Mare, precum şi de la Sf. Ioan Gură de Aur, texte alese cu povețe – toate pentru tineri. Şi, pentru că ne aflăm în Anul omagial al Crezului ortodox şi al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, tinerilor le este explicată în paginile acestei cărți dedicat lor semnificația acestor omagieri. De asemenea, le este explicat în amănunt textul Crezului de la Niceea, cel pe care îl rostim în rugăciune şi adesea, din cauza automatismului, îi  pierdem sensul iniţial.

Nu putea lipsi din acest mănunchi Programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, în Arhiepiscopia Dunării de Jos – deoarece catehizarea copiilor şi tineretului a fost o preocupare permanentă a Arhiepiscopului nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian Crăciun.

Despre tineri, Înaltpreasfinţia Sa a consemnat în prefaţă: „Ei sunt primăvara continuă li zâmbetul lui Dumnezeu în lumea noastră, uneori prea crispată li prea încovoiată de poverile li de grijile zilei. Tinerii au un dar aparte în depălirea obstacolelor lor li chiar ale celor din jur“.

Tinerii, care „La iubirea lui Dumnezeu răspund cu iubire“ – așa cum ne ilustrează prefaţa acestei cărți, scrisă de ierarhul nostru la Sfintele Palti, A.D. 2010 – sunt „mlădiţele pomilor livezii“, pe care „Mântuitorul i-a ales ca modele văzute din lumea noastră pentru Împărăţia lui Dumnezeu“… Este ceea ce ilustrează cel mai bine curăţia sufletească li apropierea, de multe ori nealteptată pentru noi, de lumina adevărului din cuvintele lor.

Violeta Ionescu

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Călăuză ortodoxă numar special

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook