Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfântul Apostol Andrei

Sub egida Arhiepiscopiei Dunării de Jos și a Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei“, a apărut în anul 2022, din inițiativa și cu binecuvântarea ÎPS  Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, o carte de referință pentru seminariile teologice ortodoxe din țară: „Dascăli, duhovnici de seamă ai școlii mele  care odihnesc în cimitirul din orașul‑satul natal“.

Cartea reunește in­ter­vențiile semina­riștilor pre­zenți la Simpoziionul cu același titlu organizat la Galați la 25 noiembrie 2021. Este o carte despre modele de dascăli, duhovnici, profesori, priviți prin evlavia și recunoștința discipolilor lor, elevii care i‑au ascultat și venerat. Este o carte de „madalioane, eseuri și mărtutrii directe“ oferite de elevi de la seminariile teologice ortodoxe din: București, Piatra Neamț, Mănăstirea Neamț, Târ­goviște, Suceava, Rm. Vâlcea, Buzău, Câmpulung Muscel, Arad, Huși, Baia Mare, Slobozia, Tulcea și Galați. Se adaugă și mărturii ale elevilor din licee din Galați și Brăila.

Orientarea tinerilor spre exemplele pe care le au de urmat în viață, oferite de familie, de dascăli și de duhovnici sunt parcursul „de la tinerețe până la bătrânețe“ pe care, așa cum scrie Părintele Arhiepiscop Casian în cuvântul de început al cărții, tinerii le abordează, „deoarece fără accente formative, spiritual‑duhovnicești și filantropice nu mișcăm nici inimile și nici energiile cretoare, spre pacea, bucuria și frățeasca lucrare în comuniune, spre binele personal și social, în țară și în lumea mare“.

Sunt astfel pomeniți cu faptele lor: Pr. Nicolae‑Ioan Bordasiu, Părintele Arsenie Boca, Pr. Prof. Mihai Plătică, Părintele Gh. Calciu,  Dumitreasa, Arhim. Demostene Tebeică, Arhim. Benedict Ghiuș, Pr. Gabriel P. Remizovschi, Arhim. Ilarion Argatu, Pr. Paul‑Octavian Stănciulescu, Pr. Miși Becuț, Pr. Serafim Caiea, Pr. prof. Manea Cristișor, Pr. prof. Anghel Constantinescu, Moise Pacu, Pr. Jean Popovici, Pr. Ștefan Arșic, Pr. prof. Ludovic Cosma, Prof. Ioan Cetățianu, Grigore Mihalache, Cudalbi, învățătoare Neta Nicolae, prof Matei Dediu ș.a.

O bogată panoplie de modele, figuri de seamă în panteonul învățământulu și educației românești care au format ge­nerații întregi de buni români și buni creștini, modele ei înșiși pentru generațiile viitoare.

Violeta Ionescu

 

Pastorală la Învierea Domnului

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook