Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfântul Apostol Andrei

În prima zi a Postului Mare, în toate bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, în cadrul Pavecerniţei Mari s-a săvârşit slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

La ceas de seară, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, într-o atmosferă de evlavie deosebită, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Canonului cel Mare, în prezența a numeroşi credincioşi, atât din municipiul Galaţi, cât şi din celelalte localităţi ale eparhiei.

Interpretarea deosebită a cântărilor a fost și în acest an mijlocul prin care rugăciunile și mărturisirile emoționante cuprinse în acest imn al pocăinței au devenit izvorul și forma cea mai intimă şi sensibilă a trăirilor sufleteşti.

Răspunsurile corale la slujbă au fost oferite de elevii Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galați.

La finalul acestei seri de rugăciune şi de meditaţie biblică, chiriarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de folos duhovnicesc celor prezenţi la slujbă, în care a vorbit despre post și despre profunzimea rugăciunii Sfântului Efrem Sirul, rostită în această perioadă de îmbăiere sufletească.

”Postul este o baie binefăcătoare pentru sufletele noastre, căci ele se îmbăiază în apele calde ale lacrimilor, iar aceste ape calde ale lacrimilor sunt trăirile noastre în lumina, căldura, pacea, liniștea și normalitatea purității. Această baie sufletească are loc acasă la mama sufletească – Biserica, care ne așteaptă cu drag pe toți într-o atmosferă mai aproape de ceea ce este atât de necesar, dincolo de lumina orbitoare a atâtor activități și fapte care nu ne fac bine...

În seara aceasta am încercat să avem o privire mai atentă la noi înșine pentru ca sufletul nostru să se bucure de o atenție specială din partea lui Dumnezeu”, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Cuvântul duhovnicesc s-a încheiat cu îndemnul de a merge în număr cât mai mare la Sfânta Taină a Spovedaniei, mai ales cei ce sunt în formare într-o școală teologică, pentru a ne pregăti cât mai mulți de primirea Sfintei Împărtășanii.

***

Cunoscută drept „Canonul lacrimilor“, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.

Canonul cel Mare este un canon de pocăinţă, adică un lung imn liturgic (peste 250 stihiri), alcătuit din 9 cântări bogate, compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăinţă, ritmate de invocaţia „Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!“, cerere care aminteşte de rugăciunea vameşului din prima duminică a perioadei Triodului.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul este un dialog al omului păcătos cu propria sa conştiinţă, luminată de citirea Sfintei Scripturi. Sufletul care se pocăieşte plânge că nu a urmat pilda luminoasă a drepţilor virtuoşi, ci robia patimilor arătate în mulţi păcătoşi, dintre care unii nu s-au pocăit, iar alţii s-au mântuit tocmai fiindcă s-au pocăit.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook